Skip to content
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA     

Κατάργηση εισφορών και σύνταξη 700 ευρώ για όλους πάνω από τα 67

Η οικονομολόγος της Markit κ. Βέλμπρεκ – Ρότσα εξηγεί στην “Κ” την πρόταση.

Πρώτα μας υπέβαλε σε ψυχρολουσία με την εκτίμησή της ότι, αν συνεχίσουμε με την κεκτημένη ταχύτητα, χωρίς δραστικές παρεμβάσεις, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να επιστρέφουμε στο ΑΕΠ του 2008. Μετά, μας σόκαρε με την πρότασή της να καθιερωθεί ενιαία σύνταξη 700 ευρώ για όλους και να καταργηθούν οι συντάξεις κάτω από τα 67 χρόνια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 16,4 δισ. ευρώ και να χρηματοδοτηθεί έτσι η πλήρης κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στη συνέχεια, μας εξέπληξε προτείνοντας ως κλάδουs για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων την αεροναυπηγική, τη ναυπηγική και την κατασκευή μηχανημάτων.

Το σίγουρο είναι πως η μελέτη της γνωστής εταιρείας οικονομικών μελετών και αναλύσεων IHS Markit (μεταξύ άλλων, βγάζει τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ) για το πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία έγινε για λογαριασμό της Global Citizen Foundation και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη την περασμένη Τετάρτη, ξέφυγε από την πεπατημένη, τάραξε τα νερά και μας έβαλε σε σκέψεις.

Ζητήσαμε από την επικεφαλής οικονομολόγο για τα διεθνή οικονομικά της IHS Markit Ελίζαμπεθ Βέλμπρεκ – Ρότσα, υπεύθυνη για τη μελέτη, να μας εξηγήσει, σε συνέντευξή της στην «Κ», το σκεπτικό πίσω από τις ρηξικέλευθες και ενίοτε αμφιλεγόμενες προτάσεις της. Και πρώτα απ’ όλα για την ενιαία σύνταξη των 700 ευρώ.

«Η μείωση στις συντάξεις είναι απαραίτητη», μας είπε, από τη στιγμή που επικεντρώνεσαι στην κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την τόνωση της ανάπτυξης. «Αν εξετάσει κανείς τις δαπάνες του ελληνικού κράτους, οι μεγαλύτερες με διαφορά είναι οι συνταξιοδοτικές. Ακόμη και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που σε άλλες χώρες είναι η μεγαλύτερη δαπάνη, στην Ελλάδα είναι 11% του ΑΕΠ, μικρή σε σχέση με τις συντάξεις».

Παρ’ όλα αυτά, είναι επώδυνο και άδικο για όσους έχουν πληρώσει υψηλές εισφορές, ενώ άλλοι δεν πλήρωσαν καθόλου, της αντιτείναμε. Μας εξήγησε ότι «πρόκειται για άσκηση», ένα απλό μοντέλο από τη στιγμή που η εταιρεία δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τις συντάξεις και ίσως θα μπορούσε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να καταλήξει κανείς στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Το ζητούμενο πάντως είναι να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος της κατάργησης των ασφαλιστικών εισφορών (21,6 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ανάλογη πρόταση έχει διατυπώσει στο παρελθόν ο Στέφανος Μάνος, που συνεισέφερε στη μελέτη της IHS Markit. Ο γενικός διευθυντής του IOBE Νίκος Βέττας, πάντως, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης αναρωτήθηκε «τι θα πει ο δικαστής» που θα κληθεί να αποφασίσει για τη μείωση της σύνταξής του στα 700 ευρώ, ενώ έχει πληρώσει υψηλές εισφορές.

«Επικεντρωθήκαμε στις εισφορές, αφού πρώτα εξετάσαμε πόσο θα κοστίσει και τι αποτέλεσμα θα έχει η μείωση του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του εταιρικού φόρου», είπε η κ. Βέλμπρεκ – Ρότσα. “Διαπιστώσαμε ότι η ώθηση στην οικονομία, αν κοπούν οι τρεις αυτοί φόροι, δεν είναι επαρκής, είτε επειδή η βάση είναι χαμηλή είτε επειδή θα προκαλέσουν αύξηση των εισαγωγών και απώλειες στις αποταμιεύσεις. Αντιθέτως, αν μειώσεις τις εισφορές, το θετικό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο, καθώς αυξάνεις το εισόδημά των εργαζομένων και μειώνεις το κόστος των εργοδοτών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα. Αυτό, όμως, κοστίζει πάνω από 20 δισ. και πρέπει να αντισταθμιστεί με κάποιον τρόπο».

Για τους φόρους, η κ. Βέλμπρεκ – Ρότσα λέει ότι στην Ελλάδα «είναι μεταξύ των υψηλοτέρων, αλλά όχι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη». Σημειώνει ωστόσο ότι, όσο αυξάνονται, τόσο μειώνεται η εισπραξιμότητά τους, ότι «κάποιοι δεν μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή τους, αλλά υπάρχουν πολλοί που μπορούν». Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη προτείνει ενιαίο συντελεστή 20% για τον ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα εταιρικά κέρδη.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Χρυσολωρά

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής, 03 Φεβρουαρίου 2019

Back To Top