Skip to content
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA     

Το βασικό μακροοικονομικό υπόδειγμα

Το βασικό μακροοικονομικό υπόδειγμα που χρησιμοποιείται σε αυτή τη μελέτη είναι το ελληνικό υπόδειγμα του Παγκόσμιου Υποδείγματος Σύνδεσης [Global Link Model, GLM] του IHS Markit.[1] Αυτό το τριμηνιαίο μακροοικονομετρικό υπόδειγμα, βασισμένο σε χρονοσειρές, σχεδιάστηκε για την πρόβλεψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και για την ποσοτικοποίηση εναλλακτικών σεναρίων. Το υπόδειγμα προβλέπει το πραγματικό ΑΕΠ και τις συνιστώσες του, τις τιμές και τους μισθούς, την απασχόληση και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, στο εμπόριο, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο ισοζύγιο κεφαλαίων και στα δημόσια οικονομικά. Το βασικό υπόδειγμα επεκτάθηκε για να περιλαμβάνει λεπτομερή μοντέλα για τα δημόσια οικονομικά, την κατανομή εισοδήματος και τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας (με πλαίσιο εισροών-εκροών).

Το βασικό μακροοικονομικό υπόδειγμα για την Ελλάδα περιλαμβάνει 688 μεταβλητές, από τις οποίες οι 331 προσδιορίζονται ενδογενώς (βλ. Παράρτημα Θ). Υπάρχουν 357 εξωγενείς μεταβλητές (συντελεστές στάθμισης του εμπορίου, δείκτες τιμών βασικών εμπορευμάτων κ.λπ.). Μερικές από τις εξωγενείς μεταβλητές στο ελληνικό υπόδειγμα –στις οποίες περιλαμβάνονται η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το επιτόκιο της αγοράς χρήματος και άλλες μεταβλητές που αποτυπώνουν εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο‒ προέρχονται από άλλα τμήματα του GLM. Με την προσθήκη του μοντέλου για τα δημόσια οικονομικά (που περιγράφεται παρακάτω) το ελληνικό υπόδειγμα περιλαμβάνει 874 μεταβλητές.

Το υπόδειγμα GLM βασίζεται σε ένα νεοκλασικό πλαίσιο προσδιορισμού της παραγωγής και των τιμών, με βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δυναμική. Η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από τον ρυθμό αύξησης της δυνητικής παραγωγής που με τη σειρά του εξαρτάται από το εργατικό δυναμικό και το απόθεμα πραγματικού επενδεδυμένου κεφαλαίου, τις τάσεις στην παραγωγή και τη διανομή της ενέργειας και από την τεχνολογική πρόοδο. Το GLM καλύπτει αναλυτικά 68 χώρες σε μακροοικονομικό επίπεδο και παρέχει σειρά από περιφερειακούς συναθροιστικούς δείκτες [aggregates] καθώς και το παγκόσμιο σύνολο. Αναδεικνύει όλες τις σχέσεις μεταξύ και εντός χωρών παρέχοντας τη δυνατότητα αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο αλλαγές στη μακροοικονομία, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις αγορές εμπορευμάτων ή στην πολιτική σφαίρα επηρεάζουν την οικονομία συγκεκριμένων χωρών και του πώς οι αναταράξεις διασπείρονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Back To Top