skip to Main Content
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA     
Έρευνα: Προσέλκυση στοχευμένων ξένω επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη

Έρευνα: Προσέλκυση στοχευμένων ξένω επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη

Την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων έδειξε η καινοτόμα έρευνα της IHS Markit (Nasdaq: INFO), παρουσιάζοντας παράλληλα εναλλακτικές προτάσεις για τη γρήγορη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας καθώς και νέους υποσχόμενους κλάδους για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

Η έκθεση της IHS Markit από κορυφαία ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής την Elisabeth Waelbroeck-Rocha (Επικεφαλής τομέα Διεθνών Οικονομικών) εκπονείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις για τη γρήγορη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας καθώς και νέους υποσχόμενους κλάδους για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:

  • Για να μετατοπιστεί η οικονομία σε μια ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία, είναι απαραίτητες οι ξένες επενδύσεις για να αλλάξει η παραγωγική δομή της χώρας.
  • Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε επιλεγμένες βιομηχανίες θα επιλύσει το θέμα της χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατευθύνονται σε βιομηχανίες όπου η ζήτηση είναι ισχυρή, η ένταση κεφαλαίου είναι μέτρια και η χώρα μπορεί να προσφέρει το μείγμα δεξιοτήτων που απαιτούν οι ξένοι επενδυτές.
  • Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων απαιτεί ένα μίγμα ρυθμιστικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
  • Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 2 δισεκατομμύρια το χρόνο, η οποία συνοδεύεται από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, θα βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της  ελληνικής οικονομίας, με πραγματικό ΑΕΠ 9% υψηλότερο από ό, τι στο βασικό σενάριο και την ανεργία σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από λίγα χρόνια.
  • Τα οικονομικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερα από τα προβλεπόμενα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από την αυξημένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Η κα Elisabeth Waelbroeck-Rocha, δήλωσε μεταξύ άλλων «Από μόνη της μία μείωση του ύψους του ελληνικού χρέους δεν θα οδηγήσει την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης, υγιούς, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και οι εγχώριες πολιτικές δημοσιονομικής τόνωσης δεν θα παραγάγουν ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη. Απαιτούνται ολοκληρωμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση στοχευμένων άμεσων ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με μια υποστηρικτική αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Η επίτευξη της απαιτούμενης αύξησης των ξένων επενδύσεων είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οι συνεπείς πολιτικές που επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζουν τις νέες επενδύσεις και μειώνουν το κόστος εργασίας θα συνδράμουν στην επιθυμητή κατεύθυνση. Αν εφαρμοστεί μία επιτυχής πολιτική προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, οι θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση χάρη στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν οι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην παραγωγικότητα και τη δυνητική ανάπτυξη.»

Την εκδήλωση προλόγισε ο Θεόφιλος Πριόβολος, εκ μέρους του Executive Committee του Global Citizen Foundation (GCF) (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πολιτών, που χρηματοδότησε την μελέτη. Ο σκοπός του Global Citizen Foundation (GCF) είναι να αναλαμβάνει μελέτες οι οποίες βοηθούν τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να κατανοήσουν το πώς θα πετύχουν μεγαλύτερη ευημερία.

Τέλος τα ευρήματα της έρευνας, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας , καθώς και τον ρόλο των άμεσων ξένων επενδύσεων σχολίασαν οι κκ Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρώην Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νίκος Βέττας, Γενικός  Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και oι Kenneth Wattret, Chief European Economist. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κος Νίκος Κωνσταντάρας, Δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Η μελέτη

Η μελέτη αυτή ποσοτικοποιεί τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας με βάση τις ισχύουσες πολιτικές και αποτυπώνει αν μία αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που βασίζεται σε μια μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα επανέφερε την Ελλάδα σε τροχιά της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανάλυση βασίζεται σε ένα οικονομετρικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας που λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα της οικονομίας, τις σχέσεις ανάμεσα στις συνθήκες ζήτησης και προσφοράς, τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε κλάδους και τις αλληλεξαρτήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Οδηγεί σε εκτιμήσεις  της παραγωγής, της κατανάλωσης, των επενδύσεων, του εμπορίου, των τιμών και των μισθών, της ανταγωνιστικότητας, των δημόσιων οικονομικών και του χρέους. Επίσης το μοντέλο δίνει τη δυνατότητα για ποσοτικοποίηση των επιδράσεων σε 65 κλάδους που θα έχει μία μεταβολή της ζήτησης σε έναν οποιονδήποτε από αυτούς τους κλάδους. Επίσης παρέχει εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, για τις κατηγορίες που χρησιμοποιεί το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, και την ανάλυση των επιδράσεων των μεταβολών της πολιτικής σε διάφορα εισοδηματικά κλιμάκια.

Η μελέτη επίσης διερευνά με βάση μια σειρά κριτηρίων τους περισσότερο υποσχόμενους κλάδους για την προσέλκυση ξένων αμέσων επενδύσεων, που εφόσον γίνουν θα μπορούν να αυξήσουν δραστικά τις ελληνικές εξαγωγές.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά από αίτηση του Global Citizen Foundation (GCF) (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πολιτών) στο πλαίσιο του πονήματός του για το μέλλον του πολίτη της Ευρώπης, που επιδιώκει να διατυπώσει ένα νέο όραμα για την Ευρώπη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σύστημα που θα μπορεί καλύτερα να ανταποκριθεί στις επιθυμίες και τις προσδοκίες των πολιτών των χωρών-μελών, ενώ παίρνει υπόψη την κληρονομιά τους, τη διαθεσιμότητα των πόρων και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.

Πηγή: reporter.gr
Back To Top